NIEUWS

Terschelling herdenkt omgekomen zeelieden

Door: Johan Karels | oktober 9, 2023

Op Terschelling worden jaarlijks de op zee omgekomen Terschellinger zeelieden herdacht. Of zij nu 400 jaar geleden of recentelijk omkwamen doet niet ter zake. Dit jaar is het thema de ramp rondom het Amsterdamse stoomschip Nicolaas, dat in 1920 op een mijn liep en zonk.

Het Koninklijk College Zeemanshoop nam deel aan de herdenking in de Westerkerk en daarna in de stille tocht met het leggen van kransen en bloemen bij het monument. Hiervan is een fotorapportage gemaakt door onze ambassadeur Willem Geluk.

1920-01-02:

Het vrachtschip ss. ‘Nicolaas’ (1903) van H.W. Berghuys’ Kolenhandel uit Amsterdam loopt ten noorden van het lichtschip ‘Doggersbank’ op een zeemijn en zinkt. Zeven opvarenden komen om als de reddingboot van het schip vlak voor de kust van Denemarken door de branding omslaat. Bron: ‘De Zee’ (1920)

De NICOLAAS vertrok op 31 december 1919 met een lading lucifers en overige stukgoed van Göteborg naar Amsterdam. Op 2 januari 1920 des morgens om 07.15 uur liep zij op 20 mijl ten noord-westen van het lichtschip DOGGER BANK op een mijn, en was zo zwaar beschadigd, dat zij terstond begon te zinken en vijf minuten na de explosie in de golven was verdwenen. Er stond een harde westenwind en een ruwe, zware deining. De bemanning van 18 personen begaf zich in de beide

reddingsboten en zette koers naar de Deense kust. In de branding sloeg één der boten om, waarbij zeven personen verdronken. De overige 11 opvarenden kwamen veilig aan land.

 

jaarlijkse ZEELIEDENHERDENKING 3 TERSCHELLING