NIEUWS

Herdenking “Oorlogsjaren in Vlissingen”.

Door: Johan Karels | november 3, 2023

Wapenveld, Vlissingen, 28 Oktober 2023

 

Vijf uur in de morgen, de wekker gaat af. Het is vroeg opstaan om op tijd voor de Koopvaardijherdenking in Vlissingen te zijn. Samen ga ik met Iman van den Bosch, hij namens Steunfonds NSF/ ZeemansPot en ik namens Koninklijk College Zeemanshoop, tijdens deze herdenking een krans leggen. Bij aankomst aldaar, zijn Rens Flipse en John Meijboom, al druk met het klaarleggen van de kransen en bloemstukken bij het monument.
In de nabij gelegen Brasserie begint het al druk te worden met genodigden. Buiten zie ik een toeristentreintje aankomen met één persoon aan boord. Wat blijkt, het is Iman( van den Bosch), die even later bij mij aan tafel aanschuift en vertelt dat de organisatie er voor gezorgd heeft dat hij van het NS station in Vlissingen werd afgehaald, super service! We drinken gezamenlijk koffie met, hoe kan het ook anders in Zeeland, een bolus met roomboter. Naast onze tafel zitten een dame en heer, helaas ben ik hun namen kwijt, die Zee-zwemmers zijn en een krans in zee gaan leggen. Besproken wordt dat het tij gelukkig gunstig is maar dat ze wel rekening met de stroming en de wind moeten houden. Burgemeester B. v.d. Tillaar komt ons aan tafel begroeten, en we spotten , Zeemanshoop- leden, Helene (Perfors) en de heer en mevrouw Van de Kop, die jaarlijks deze herdenking bijwonen.
Buiten bij het monument aan gekomen, staat er een dusdanige stevige wind te blazen, dat het aanwezige Scheldeloodsenkoor genoodzaakt is om plaats te nemen in de luwte van het gebouw van de Brasserie. Door de harde wind verwaaien de toespraken van voorzitter Jan Koopman en burgemeester B. v.d. Tillaar gedeeltelijk, maar waren daar niet minder indrukwekkend door.
Vijftien bloemstukken en kransen werden gelegd door onder andere de gemeente Vlissingen, de provincie Zeeland, Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945 en andere instanties waaronder, een krans door de kapitein Alain Pels, Belgische vertegenwoordiging ‘Dag van de Zeelieden’.

Zie de film op https://youtu.be/_Jylqu8VXHQ van deze mooie herdenking.

Pieter van den Hoek Ambassadeur, Koninklijk College Zeemanshoop

 

Iman en Pieter 1