Agenda

Sociëteit 9 juni

Vanwege de corona crisis zal er ook deze 2e dinsdag in juni helaas geen sociëteit zijn.

Financiële steun aan nautische studenten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het College ondersteunt nog altijd personen en instellingen met een maritieme achtergrond. Zo kan er – in dringende gevallen – aan studenten van zeevaartscholen een renteloze lening worden verstrekt, wat het positief afronden van een studie mogelijk maakt. Vanzelfsprekend is het bevorderen van de wetenschappelijke zeevaart steeds belangrijker geworden in deze moderne tijd. Cursussen ter bevordering van de kwaliteit van de zeevarenden en het zeevaartkundig onderwijs worden gestimuleerd. Ieder studiejaar worden er prijzen uitgereikt aan een examenkandidaat die ondanks bijzondere gebeurtenissen hem of haar overkomen, er toch in is geslaagd de eindstreep met goed resultaat te bereiken.

Het College ondersteunt nog altijd personen en instellingen met een maritieme achtergrond. Zo kan er – in dringende gevallen – aan studenten van zeevaartscholen een renteloze lening worden verstrekt, wat het positief afronden van een studie mogelijk maakt.

Vanzelfsprekend is het bevorderen van de wetenschappelijke zeevaart steeds belangrijker geworden in deze moderne tijd. Cursussen ter bevordering van de kwaliteit van de zeevarenden en het zeevaartkundig onderwijs worden gestimuleerd. Ieder studiejaar worden er prijzen uitgereikt aan een examenkandidaat die ondanks bijzondere gebeurtenissen hem of haar overkomen, er toch in is geslaagd de eindstreep met goed resultaat te bereiken.

 

Op 11 september 2009 was de heer J.J. Koopman (2e secretaris) namens het bestuur aanwezig bij de diplomauitreiking van het Maritiem Instituut “Willem Barentsz” op Terschelling om namens Zeemanshoop een prijs uit te reiken.

Johannes M. Roukema was de student die met veel doorzettingsvermogen een goed eindresultaat had bereikt en ontving daarom de kijker (met peilkompas en mogelijkheid tot afstandbepaling).

Johannes was al aan een loopbaan op zee begonnen, maar kon gelukkig aanwezig op deze speciale dag.

De heer Koopman noemde bij deze gelegenheid een zeeman een bijzonder mens. Hij/zij houdt op een bijzondere manier van schepen, van de zee en van onderweg zijn. Iets wat een landman nauwelijks kan begrijpen. Plato werd geciteerd om e.e.a. te verduidelijken: “Er leven drie soorten mensen op aarde; mannen, vrouwen en zeelieden”.
Ook vanaf deze plaats feliciteren wij Johannes (en alle andere geslaagden) met het behaalde diploma en sluiten ons graag aan bij onze 2e secretaris: “Wie zee houdt, wint de reis”, veel succes en behouden vaart.