Downloads

Downloads

Van verschillende kanten worden ons regelmatig documenten etc. ter beschikking gesteld, die betrekking hebben op de Nederlandse koopvaardij, ontwikkelingen in de maritieme sector of onze rijke geschiedenis als Zeemanscollege, die teruggaat tot 1822.

Erelijst Koopvaardij 1939-1945

Deze lijst is samengesteld door de heer J.W. de Leeuw, kolonel der Limburgse Jagers b.d. in opdracht van het voormalige Instituut Maritieme Historie van de Marinestaf, thans onderdeel van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). De Leeuw heeft eerder de omvangrijke lijst van alle gevallenen in Indonesië samengesteld. Er hebben in WO2 ongeveer 18.000 personen op de buitengaats zijnde Nederlandse koopvaardijvloot gevaren, waaronder vele Chinezen en Laskaren, maar ook een aanzienlijk aantal Engelsen. 12.500 daarvan waren Nederlanders. De Erelijst bevat de namen van alle gevallenen, zieken en door andere oorzaken overleden opvarenden die onder de Wet op de Vaarplicht vielen, d.w.z. Nederlanders en Nederlandse onderdanen.

Klik op de foto om de erelijst te downloaden:

 

266px-Rotterdam_kunstwerk_de_boeg

 

De ONDINA story door Willem Geluk.

Op 11 november 2017 is het 75 jaar geleden dat de tanker Ondina door de Japanse raiders Hokoku Maru en Aikoku Maru werd aangevallen.
Willem Horsman, J.J.F. Niekerk, Soo Fuey, Fung Kam en Hung Yung Chung sneuvelden tijdens dit zeegevecht.
De overige bemanningsleden werden in de reddingboten gemitrailleerd.
Op 14 november 2017 worden de gesneuvelde zeelieden van de tanker Ondina herdacht bij het Koninklijk College Zeemanshoop te Amsterdam.
Ten behoeve van deze herdenking is voor de families van de bemanningsleden van de tanker “Ondina” deze “O N D I N A STORY” / 11 november 1942 11 november 2017 samengesteld.

Klik op de foto om naar het boek te gaan.