Agenda

Agenda is leeg vanwege Corona

Tot nader bericht zijn alle bijeenkomsten helaas geschrapt. Als lid kunt u wel een account aanmaken en in contact blijven met andere leden.

Momenteel niet beschikbaar

Vrijwilligers gezocht voor ontsluiten oorlogsarchief

koopvaardijkaart

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn ruim 32.000 personen in dienst van de Nederlandse handelsvloot. Tijdens de Duitse inval in mei 1940 bevindt het merendeel van de vloot zich buitengaats. Met de instelling van de Vaarplicht worden bemanningen verplicht door te varen. Met gevaar voor eigen leven dragen zij bij aan de geallieerde oorlogsvoering. De koopvaarders vervoeren onder andere troepen, wapens en olie onder de meest gevaarlijke omstandigheden.

KOOPVAARDIJKAARTEN
Op de persoonskaarten staan demografische gegevens, zoals voor- en achternaam, religie, geboortedatum en burgerlijke staat van de opvarenden. Daarnaast bevatten sommige kaarten bijzondere persoonsgegevens, zoals data over overlijden, vermissing, scheepsrampen of internering. Ook informatie over desertie of (wan)gedrag kan op de kaarten opgenomen zijn. Er zijn verschillende varianten van de koopvaardijkaarten. Deze verschillen hebben betrekking op de opmaak en indeling van de gegevens op de kaart. De persoonskaarten zijn administratief in vier categorieën te verdelen: de grote handelsvaart, kustvaart, buitenlanders en cancelled.

Vrijwilligers kunnen vanuit huis de data van de persoonskaarten in een beveiligde webomgeving invoeren. Zij maken daarvoor gebruik van de scans van de kaarten.

 

DATABASE
Het digitaal beschikbaar stellen van de onderzoeksdata vereenvoudigt de zoektocht naar informatie over voormalig opvarenden van de Nederlandse koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het doel van het project is om middels crowdsourcing persoonlijke verhalen van opvarenden digitaal beschikbaar en vindbaar te maken. Door de persoonskaarten online toegankelijk te maken via archieven.nl en oorlogslevens.nl, kunnen geïnteresseerden eenvoudig alle beschikbare gegevens vinden. De digitale data biedt tal van nieuwe onderzoeksmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld digital humanities onderzoek. Het NIMH werkt voor dit bijzondere project samen met Netwerk Oorlogsbronnen.

Als u de beschikking heeft over een een PC of laptop kunt u heel simpel helpen om de gegevens van de handgeschreven persoonskaarten over te zetten in een toegankelijke database. Digitale kennis heeft u daar niet voor nodig. Wel tijd en belangstelling voor het verleden

Bekijk het filmpje hieronder en u kunt zich aanmelden op koopvaardijkaarten.nl