NIEUWS

Lezing Iman van den Bosch over “de Zeemanspot”

Door: Johan Karels | april 12, 2023

De ‘Zeemanspot’, een amfibische operatie

 Op 6 mei 1940 meert de ‘Veendam’, een van de schepen van de Holland Amerika Lijn (HAL), na een lange reis uit Amerika weer af aan de Wilhelminakade in Rotterdam. Op 10 mei is de bemanning alweer aangemonsterd voor de volgende reis naar New York. Als gevolg van de Duitse inval vermeldt het monsterboekje op die dag alleen: “Wegens intreding oorlogstoestand geannuleerd”.

Kapitein Abraham Filippo, de gezagvoerder van de ‘Veendam’, zal nooit meer het dek van een schip onder zijn voeten hebben als gezagvoerder, maar wel van de ‘Zeemanspot’, de organisatie die zich tijdens de bezetting inzet voor het wel en wee van de gezinnen van zeelieden die in geallieerde dienst varen.

Deze organisatie, die haar wortels heeft in Hillegersberg en Rotterdam, slaagt erin om in bezettingstijd 5,2 miljoen gulden bijeen te brengenen en daarmee 18.000 gezinsleden van deze zeevarenden financieel te ondersteunen. Maar meer nog dan dat is het ook de bakermat van het Nationaal Steunfonds (NSF) dat uitgroeit tot de financier van het verzet. Deze organisatie weet in oorlogstijd een bedrag van meer dan 80 miljoen gulden te vergaren ten behoeve van de financiering van het verzet en daarmee in samenwerking met andere organisaties van het verzet, waaronder de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO), de onderduik van 150.000 mensen te financieren.”

De lezing wordt gegeven door Iman van den Bosch en hij is sinds het voorjaar van 2022 lid van het Koninklijk College Zeemanshoop. Hij gaat zich bezighouden met thema’s als gedenken en herdenken. In dat kader verzorgt hij op woensdag 26 april aanstaande een presentatie over hoe de buitengaatse activiteiten van onze koopvaardij in WOII binnengaats leiden tot het ontstaan van de financiering van het verzet waarin de Zeemanspot en het Nationaal Steunfonds een centrale rol vervullen.

De voordracht begint om 13.30 uur op het Muntplein 10a, de zaal is open vanaf 13.00 uur met in de pauze en na afloop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Uiteraard praten we dan nog na met een hapje en een drankje.

De kosten hiervoor bedragen € 6,- per persoon. Graag aanmelden op kantoor@zeemnshoop.nl

 

abraham-filippo