NIEUWS

Herdenking van omgekomen koopvaardijpersoneel in Vlissingen

Door: Johan Karels | november 9, 2022

De Stichting Oorlogsjaren Vlissingen organiseerde in de ochtend van 29 oktober een speciale herdenking voor alle slachtoffers van de Koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze herdenking werd namens ons college bijgewoond door Pieter van den Hoek, die op zich genomen heeft om als KCZ ambassadeur aanwezig te zijn bij herdenkingen van omgekomen koopvaardijpersoneel.

De heer Jan Koopman, voorzitter van de stichting, memoreerde hoe de tanker Ondina zinkend werd achtergelaten door de Japanners, maar door de bemanning werd gaande gehouden en uiteindelijk als eerste tanker, na de strijd om Antwerpen, daar aanlegde om olie te lossen voor de geallieerde opmars. Vijf bemanningsleden hadden de torpedoaanval niet overleefd.

Onze Zeemanshoop-afgevaardigde, Pieter van den Hoek, werd  door het organiserend comité van harte verwelkomd. Er werden gesprekken gevoerd met de voorzitter, de havenpastor Pascal Handschin en Marianne Kloosterboer van Mission to Seafarers. Ook de wethouder van de gemeente Vlissingen wilde het e.e.a. weten over ons College evenals de heer Willemsen, statenlid van de Provinciale Staten van Zeeland.

Tijdens de lunch voor de genodigden, heeft hij gesproken met de heren Hubert Nijgh en Stef Rietbergen van de Stichting koopvaardijpersoneel 40-45. Zij vertelden over hun aanwezigheid bij ons 200 jarig feest in het Scheepvaartmuseum en de herdenkingen bij De Boeg en de Nationale Herdenking op de Dam van 4 mei. Over de kranslegging op de Dam met de twee oud-strijders die, mede namens de Koopvaardij, een krans legden en de povere aandacht voor de lotgevallenen van de koopvaardij in de tweede wereldoorlog, zijn we het eens dat daar wat aan gedaan dient te worden. Het is dus goed om met elkaar in gesprek te blijven en contact te onderhouden.

HIER is een film te zien van de herdenking

 

Fotos-koopvaardijherdenking-690x1024