Agenda

Societeit en (uitgestelde) Nieuwjaarsbijeenkomst 8 februari

Op 8 februari hebben we gelukkig weer onze gebruikelijke sociëteit en heffen we alsnog het glas op het nieuwe (jubileum)jaar. U kunt zich aanmelden met het onderstaande formulier.

Momenteel niet beschikbaar

De Margrietha

Onlangs heeft Zeemanshoop het hieronder afgebeelde scheepsportret aangekocht van de brigantijn Margrietha, geschilderd door Dirk Antoon Teupken. Voor ons een bijzonder aquarel, want de kapitein voerde boven in de mast vlagnummer 773. Dit nummer is te herleiden tot de persoon van kapitein J.A. de Groot (kapitein van 1848-1869) Het hangt inmiddels in onze societeitsruimte en het is een echte aanwinst.
In vroeger eeuwen, vóór de uitvinding van de fotografie, lieten reders hun schepen vaak portretteren door een scheepsschilder. Het doel van een scheepsportret was om het schip zo mooi en luisterrijk mogelijk uit te beelden. Vaak werd hetzelfde schip nog eens op de achtergrond vanuit een ander perspectief afgebeeld. Tot op de dag van vandaag zijn zeilschepen van weleer een gewild onderwerp voor schilders. Maar ook van moderne schepen worden veel portretten gemaakt. Ons collegelid Fred Boom maakt fraaie portretten van schepen uit de recente geschiedenis. Ook denk ik dat er bij heel veel van onze leden thuis een portret hangt van een schip waarop zij ooit gevaren hebben.
Een kostelijke site om in dit verband eens een kijkje te nemen is www.scheepsindex.nl van Piet Potjer. Hier zijn allerlei gegevens te vinden over schepen, kapiteins, rederijen, zeemanscolleges, thuishavens en registers. Als je iets te weten wilt komen over scheepvaart in vroeger tijden, kun je het daar vinden. Je kunt er ook terecht op een galerij van scheepsportretten. Er waren vermaarde schilders van scheepsportretten, zoals vader en zoon Teupken en Jacob Spin.